|
forum.JEZIORA.com Augustów, Giżycko, Mikołajki, ruciane Nida i inne - opinie, komentarze, porady ... wspomnienia, najlepsze i najgorsze ... noclegi, imprezy, jedzenie
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Atruk
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2025 9:40 am Temat postu: Jak zutylizować panele fotowoltaiczne? |
|
|
Kilka lat temu zdecydowaliśmy się na instalację paneli fotowoltaicznych. Jak na razie działają bardzo dobrze, ale czasami myślę nad tym, co stanie się za jakiś czas, gdy ich wydajność zacznie wyraźnie spadać. Wiem, że panele mogą działać nawet 25–30 lat, ale z czasem ich efektywność będzie coraz mniejsza. Nie chcę zostać zaskoczony momentem, w którym nie konieczna będzie ich wymiana. Zaczynam więc już teraz interesować się, jak wygląda utylizacja fotowoltaiki i czy istnieją możliwości ich ponownego przetworzenia. To nie tylko kwestia organizacyjna, ale też o odpowiedzialność – wiem, że takie odpady nie powinny znaleźć się na zwykłych wysypiskach. Może na razie wszystko działa jak należy, jednak warto wcześniej rozważyć, jakie kroki podjąć, gdy ten moment nadejdzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|