Forum forum.JEZIORA.com Strona Główna forum.JEZIORA.com
Augustów, Giżycko, Mikołajki, ruciane Nida i inne - opinie, komentarze, porady ... wspomnienia, najlepsze i najgorsze ... noclegi, imprezy, jedzenie

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Utylizacja PV po zakończeniu żywotności paneli

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.JEZIORA.com Strona Główna -> Ludzie, przygody i sytuacje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Atruk

PostWysłany: Wto Cze 03, 2025 8:54 am    Temat postu: Utylizacja PV po zakończeniu żywotności paneli Odpowiedz z cytatem

Od kilku lat mam instalację fotowoltaiczną – ogólnie jestem bardzo zadowolony, ponieważ znacznie zmniejszyło to moje opłaty za energię elektryczną. Ale ostatnio zacząłem myśleć nad tym, co będzie, jak przyjdzie czas na wymianę paneli ze względu na ich zużycie. Po kilkudziesięciu latach pracy panele tracą swoją wydajność i trzeba się ich pozbyć w odpowiedni sposób. Ponieważ są traktowane jako elektroodpady, w grę wchodzi tylko profesjonalna utylizacja fotowoltaiki. Nie wolno ich po prostu wyrzucić do śmieci ani oddać na zwykły złom. Jak się dowiedziałem, są firmy, które się tym zajmują. Oferują demontaż i odbiór paneli, a następnie zajmują się ich przetwarzaniem. Koszty zależą od liczby i wagi paneli oraz miejsca montażu. Zastanawiam się, czy ktoś z Was już przez to przechodził? Jak to przebiegało w praktyce i czy opłaca się wcześniej zaplanować taką utylizację?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.JEZIORA.com Strona Główna -> Ludzie, przygody i sytuacje Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: