|
forum.JEZIORA.com Augustów, Giżycko, Mikołajki, ruciane Nida i inne - opinie, komentarze, porady ... wspomnienia, najlepsze i najgorsze ... noclegi, imprezy, jedzenie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Mixon
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2026 2:30 am Temat postu: Czy życie w pełnej obecności naprawdę daje większy spokój? |
|
|
| Ostatnio coraz częściej słyszę, że wiele problemów bierze się z tego, że człowiek ciągle myśli albo o przeszłości, albo o tym, co będzie jutro. W efekcie nawet kiedy mamy chwilę wolnego, głowa dalej pracuje i trudno naprawdę odpocząć. Zacząłem się więc zastanawiać nad tematem życia „tu i teraz”, bo podobno większa obecność pomaga lepiej radzić sobie ze stresem i emocjami. Szukając różnych materiałów trafiłem na temat obecność i przyznam, że wygląda to interesująco nawet dla osób, które wcześniej nie miały kontaktu z duchowością. Nie chodzi mi o jakieś radykalne zmiany w życiu, ale bardziej o nauczenie się spokojniejszego podejścia do codzienności. Myślicie, że człowiek naprawdę może poprawić swoje samopoczucie dzięki większej obecności i świadomemu przeżywaniu chwili, czy to bardziej modne hasło niż realna pomoc? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|